replica watches replica tag heuer watches rolex replica

ILB | ILOVEBORÅS.SE

BLOGGAVDELNINGEN

Kulturnatten bjuder på svensk artistelit

12/04/2010
0

Ja, jäklar. Skriv upp fredagen den 21 maj i kalendern. Då är det nämligen dags för den årliga Kulturnatten i Borås. I år huserar den i de tillfälliga Kulturhuslokalerna i gamla Borås Wäfveri. Det blir dans, musik, teater, utställningar med mera. Men framförallt blir det Stonefunkers och First Aid Kit.

Stonefunkers medlemmar möttes under tidigt 80-tal då Hiphopen fick sitt första genombrott i Sverige. I början var det Skateboard till Rappers Delight, senare Run DMC och Public Enemy, men när instrumenten plockades fram blev det en hybrid, mellan Washingtons GoGo-scen och dåtidens HipHop som formade Stonefunkers. Kanske den felande länken mellan amerikansk och europeisk musikkultur? Eller en ”Cro Magnon Deluxe” som dom själva kallat sin musik många gånger.

Under många och långa sommarnätter på sent 80-tal härjade dom fritt på Göteborgs svartklubbar och spred sin Göteborgspatenterade GoGoFunk. Alla låtarna utgick från ett tungt sugande GoGo-groove och alla låtar framfördes utan paus. Deras publik var en hängiven skara och med Stonefunkers ”Call & Response”-refränger höll showen igång långt in på småtimmarna.

Skivbolagen gillade energin i livesoundet men hörde inga låtar. En kompromiss inleddes och sakta försvann det råa evighetsgroovet på svartklubbarna till förmån för ”riktiga låtar” på radion.

”De é väl det man brukar kalla utveckling, men för oss blev det mest invecklat” sa Stonefunkers i en intervju.

Framgångarna på 90-talet med skivan ”No Problem 94″ gav dock bandet snabba cash och viss framgång utanför Sveriges gränser, men tyvärr brakade allt samman efter ett antal Europaturnéer. Medlemmar hoppade av i rask takt och plötsligt fanns det inget band kvar längre.

”Polenturnén runt 95-96 måste ha varit vårt absoluta lågvattenmärke, bara en gitarr, en bassynt, trummor och en massa sprit!… vilket band”.

Men nu är de tillbaka, kompletta. Stonefunkers 2010 vet vad dom ska göra och inte göra. De i bandet som skejtade på 80-talet skejtar igen och numera är det alltid tre slagverkare på scen. Cirkeln är sluten och du kommer bjudas på precis samma sköna groove som när det begav sig.

”Den här gången är vi inte så ensamma, Timbuktu & Damn och alla HipHopgrupper som vuxit fram under tiden, det känns tryggt där ute”.

First Aid Kit
First Aid Kit är folkinspirerad pop av systrarna Klara och Johanna Söderberg. Man kan väl säga att de minst sagt fått ett sensationellt genombrott under året som gått. Fantastiskt välskrivna melodier, bedårande stämsång. Det var då de gav ut EP´n ”Drunken Trees” på The Knifes skivbolag Rabid eller när de 2008 spelade in en hyllningscover på Fleet Foxes ”Tiger Mountain Peasant Song”. Den sistnämnda blev hur som helst en otrolig cyberhit på Youtube och Myspace. Nu har debutalbumet sett dagens ljus i form av ”The Big Black and the Blue”. Borås gillar att dessa besöker oss med vad som garanterat kommer bli en magisk konsert.

Så, har du inte redan gjort det så avboka allt den 21 maj. Kulturnatten är här, bättre än någonsin.

2 
Bookmark and Share

Inga kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu! Börja diskussionen genom att fylla i formuläret nedanför...


Lämna ett svar