replica watches replica tag heuer watches rolex replica

ILB | ILOVEBORÅS.SE

BLOGGAVDELNINGEN

Borås okända historia – Sandwalls Bryggeri

11/11/2009
23

sandwalls2

Sandwalls bryggeri ja. Borås har faktiskt haft ett bryggeri. Och inte bara ett, utan fyra! Bergs Bryggeri, Jonssons Bryggeri, Nya Bryggeriet och det som kom att bli det största, Sandwalls Bryggeri eller Sandwalls Ångbryggeri som det hette från början.

Sandwalls, med bryggaren och politikern Alfred Sandwall i spetsen, låg förstås på Bryggaregatan, intill Viskan och Södra Torget (den stora lönnen du ser på bilden här ovan finns fortfarande kvar). Bryggeriet var inte bara ett i mängden av alla 374 svenska bryggerier som fanns vid den här tiden (1880), utan blev snarare något av en pionjär. Då pilsnerölet (det ljusa goda vi dricker mest av idag) kom till Sverige på 1870-talet fyllde det ett tomrum. Och först ut att brygga ölet, vintern 1876-77, blev just Alfred Sandwall i Borås. Tyvärr var Sandwall något före sin tid och pilsnerölet togs kort efter introduktionen bort ur Sandwalls sortiment eftersom det sålde så dåligt i den lilla staden Borås. Idag vet vi ju bättre och dricker allt som oftast detta ljusa, törstsläckande öl.

Sandwalls bryggde öl och läsk ända fram till 1981. Ännu 2008 fanns ett ansenligt antal 30-liters ölfat från Sandwalls i cirkulation. Numera innehåller de drycker från Carlsberg.

sandwalls

6 
Bookmark and Share

23 kommentarer

 • Josef Hornjak

  Det har faktiskt funnits några mer bryggerier i Borås.
  Bl.a Münchenbryggeriet, Borås Bryggeri och Vattenfabrik, Borås Svagdricksbryggeri

 • N

  Vad roligt. Det var ny info för mig. Det visar ju bara ännu mer hur det kryllade av bryggerier förr. Hoppas på en återkomst.

 • Sandwalls Ångbryggeri ekspanderede i 70 tallet ganske kraftig og havde på den tid omkring 200 medarbejdere. Det var en dejlig arbejdsplads med et godt sammenhold mellem medarbejdere, fagforening og ledelse. Jeg var brygmester og teknisk chef på bryggeriet i 4 år op til sammenlægningen med Falken.

 • Josef Hornjak

  Det var otroligt skoj att bryggmästaren ifrån Sandwalls skrev några rader här.
  Vill gärna komma i kontakt med dig för att jag håller på att samla information om alla Borås öl och svagdricksbryggerier plus alla läsk och vattenfabriker.
  Vill också komma i kontakt med andra som jobbat på bryggerier i Borås.

 • conny karlsson

  Hej Jobbade som utkörare under tiden 1975 till 1980 Nu på lördag 2010-01-23 är vi ett gäng som återförenas och skall åke ner till falkenberg på studiebesök/Conny

 • Conny Bennibring är förvånad

  Hej …när jag var liten 6-7 år gammal och har bott hos fam.Sandwall och trivs mycket bra och haft mycket otroligt upplevelse hos Sandwallaska hem….och jag glömmer ALDRIG….vackra minne ….Jag tycker hemskt tråkigt att bryggeri försvinner och jag tycker att mycket viktigt att bevara fina bryggeri 100 år gammal . Dumt gjort att riva bort och har inte rätt att göra…. Jag vill tacka väldigt mycket för fam Sandwall har gett mig fina minne…..Tack ! Conny heter jag ( f.d Svensson ) nuvarande nya efternamnet är Bennibring….Jag är siste som bodde hos Sandwalls …från 1956-1979 ….Sandwalls Ångbrygger är mycket fint….. Conny Bennibring ….

 • Henrik

  Hittade idag en svagdricksflaska från Bergs bryggeri, volym 5 l. På porslinslocket står bryggerinamnet och på halsen är Berg inetsat.

 • Jerzy Walentowicz är glad

  Jag jobbade på Sandwalls sommaren 1973. Vi var tre studenter från Polen och det var vårt första möte med Sverige. Min bror återkom även sommaren 1976, sen blev det slut. Kan någon hjälpa mig att hitta platsen där bryggeriet fanns? Efter 35 år hittar jag inte till fabriksområdet. Kanske det finns någon som minns oss? Vår arbetsledare hette Bo Lennart Andersson… jerzy.w@live.se

 • Conny Bennibring

  Jag skrev fel datum utan 1952-1975 som jag bodde hos fam Therse Sandwall och Anders Sandwall….Vänligen Conny Bennibring
  Ps / Mycket fin underbara upplevelse hos Sandwall….speciellt är Julen-1952….Vackert Julen !

 • Bertil är glad

  Jag drack Sandwalls öl när jag var yngre. Släktforskar nu på släkten Sandwall, min morfars farfar var bror till Alfred.

 • Håkan Jönsson

  Hej, jag jobbade på Sandwalls i början på 70-talet. Mitt distrikt var Göteborg dit jag körde med lastbilen varje dag. Jag minns att det Bayerska fatölet var mycket populärt. På sommaren fraktade jag bryggmästarn cyklar mm till färjan ut till någon ö i skärgården. Jag minns att jag fick några fat med ”skadad” starköl som tack. En måndag välte hela lasset ut på gatan vid rondellen innan Liseberg. Gatukontoret hjälpte mig och fick alla hela ölflaskor.

 • Andries Kijlstra är förvånad

  Hej,
  Det kanske var Eiric Barin som du fraktade tiil nån ö.
  Han hade sommarstuga på Orust om jag inte minns fel.
  Jag jobbade på Falken som bryggmästare och tog hand om det sista med Bengt Blomberg.
  Hade väldig bra kontakt med Anders Sandwall vi var i London på en livsmedelsmässa att försöka sälja 7.5 miljoner burkar öl, ett fel tryck som inte fick säljas i Sverige.
  Anders var vid dålig hälsa då och jag tror han dog kort därpå.
  Hör av er,

  Hälsningar,
  Andries Kijlstra

 • Kerstin Ericsson

  Hej! Jag har ett fotografi som jag lånat av min morbror Bengt Sjöbeck. Hans far Hilding Sjöbeck (min morfar) var bryggare i Jönköping (Jönköpings Bryggeri AB). Fotot jag har är nog från 1910-1920 någon gång. Personal och bilar framför bryggeriet. Men jag är osäker. Känner inte igen bryggeriet från bilden ovan. Kan jag skicka den till någon som kanske vet mer? Om den verkligen är från Borås, vilket min morbror tror, kanske något museum där vill ha bilden.

 • Jag har 8 stycken träbackar från Sanwalls Bryggeri (troligen gamla).
  Om det finns någon samlare därute, så kan jag tänka mig att sälja..

 • Josef Hornjak är glad

  Hejsan igen allihop.
  Jag är glad att se så många inlägg efter mitt första i början.
  Är själv otroligt intresserad av bryggerinäringen i Borås och har funderingar på att göra en hemsida, bok eller något kring detta ämne.
  Kerstin: du får gärna skicka över bilden så kan jag kika om det är något ifrån Borås.
  Är det någon annan som har något dom vill sälja eller byta är dom också välkomna att höra av sig.
  Ska även försöka att svara på frågor om någon undrar något.

  Mvh Josef

 • Kent Hansson

  Hej på er

  Öl etiketterna fick jag av min far när farfar gick bort 1974,och dom bara har legat i en fotopärm sen dess ,jag vet inget värde på dom(om där är något)

  så skrev jag på Tradera när jag la ut lite öl etiketter,,och jag hade ingen aning om att dom var så populära,,tänkte att dom gör säkert någon som samlar på dom lyckligare än att bara ligga i en låda hos mig,,,och den som verkar vara stjärnan av dom.är faktiskt en från Sanwalls ång Bryggeri ,så det var kul att man hittade den här sidan med lite info,,,har ni någon info om mina bilder så skulle det vara kul att veta när dom är ifrån här är en länk .. http://www.tradera.com/ol-etikett-auktion_290410_190340497

  Mvh Kent Hansson

 • Mats

  Hej!

  Jag har för ca ett år sedan skrivit en c-uppsats i ekonomisk historia om Sandwalls bryggerier under Therese Sandwalls ledning. Om någon skulle vara intresserad av att få en kopia (exempelvis Josef) så är det bara att säga till så mailar jag över den. Skulle vara kul om den kan komma till användning eller nöje för någon!

 • Niklas är patriotisk

  För er info. I Love Borås-bloggen kommer läggas ned inom en snar framtid. Jag vet inte om sidan kommer stängas helt men enligt det senaste blogginlägget så kommer den inte uppdateras mer.

  Det var jag som skrev detta inlägget om Sandwalls och eftersom det är många som verkar intresserade så får någon gärna klippa ut texten och lägga artikeln på sin blogg och länka dit för fortsatt diskussion.

  Tack för alla trevlig respons.

 • Josef Hornjak är glad

  Hejsan Mats

  Skicka gärna över din uppsats.
  Min mail : josefhornjak@hem.utfors.se

 • Bo Arvidsson är glad

  Jsg var nära bekant med Therese och Anders (klasskompis) i början av 50-talet och vistades mycket i deras hem. Därför är jag tacksam att få del av
  Din uppsats.

 • När pappa Nisse var 26 år emigrerade han till USA och Minnepolis. Där lärde han sig att köra bil och traktor. De första åren arbetade han som snickare, lantbruksarbetare och senare som mjölkutkörare. Tillsammans med en dansk startade de ett mjölkutkörningsföretag – de tappade upp mjölken i små flaskor och distribuerade dem till hushållen. Transporten skedde med hjälp av riktiga hästkrafter. År 1921 återvände han till Sverige säkert med många dollar i fickan

  Pappa Nisse ägde sen i slutet av 1920-talet ett svagdricksbryggeri som hette Bergs bryggeri.
  Det låg mycket nära vår bostad och mittemot Borås läroverk. På gården och intill bryggeriet fanns ett tryckeri, en tvättinrättning och en cigarraffär.

  I början av 40-talet hade bryggeriet två lastbilar medan vi själva ägde en personbil av typ Oldsmobil. Allt detta fick pappa senare lämna när företaget inte längre bar sig utan gick i konkurs. Detta hände antingen 1947 eller 1948.
  Bryggeriet, som var i två plan, bryggde svagdricka som tappades upp på en- eller fem eller tioliterskagge och såldes till hushållen och lanthandeln. Varje dag körde chauffören Kalle ut med lastbilen fullastad med svagdricka.

  Svagdrickan som bryggdes i stora kopparkärl gjordes efter min fars eget recept. Det var en mycket god och eftersökt svagdricka. Min popularitet hos många klasskamrater var nog stor därför att jag kunde bjuda dem på svagdricka när de så önskade.

 • Josef Hornjak är sprudlande

  Skulle väldigt gärna få kontakt med Per-Olof Palenius.
  Har tusen frågor om Bergs Bryggeri.
  Så maila mig gärna på josefhornjak@hem.utfors.se
  Är också intresserad av info om alla andra bryggerier och läsktillverkare i Borås.
  Är det någon som vet om det finns någon kvar av Sandwalls familjen i stan ????

 • Anders Jensen är glad

  Roligt att läsa lite om Sandwalls


Lämna ett svar